Sattanen sai ensimmäiset asukkaansa 1600-luvun lopulla. Nimi Sattanen juontaa juurensa saamen kielestä, jossa satta=hiekka.

Kertomusten ja kylähistorian mukaan kylä on aina ollut vireä.  Kyläläiset ovat yhdessä järjestäneet suurempia ja pienempiä juhlia, joista merkittävimpänä voimannäyttönä kyläläisten yhteisistä ponnistuksista on vuodesta 1986 järjestetty pitkänperjantain porokisa.

Sotien ja evakossa olon jälkeen keväällä 1945 kotiin palatessa oli vastassa poltettu kylä.  Vain muutama talo joen takana sekä jokivarressa sijaitsevat talot ja muutama sauna ja riihi olivat jääneet polttamatta.  Yksi sodasta säilynyt sauna on koulun lähellä, Varis Erkin pihassa.

Koulunkäyntiä on Sattasessa kautta aikojen pidetty tärkeänä ja jo 1914 perustettiin kansakoulu kyläläisten aloitteesta Sattaseen.  Evakon jälkeen koulutoiminta oli ensimmäisiä asioita, jotka käynnistettiin raskaassa elämäntilanteessa.  Vuonna 2012 koulua on  pidetty Sattasessa yhtäjaksoisesti 98 vuotta.

Sattasen koulun rakennus asetettiin käyttökieltoon joulukuussa 2013. Oppilaat siirtyivät opiskelemaan Aleksanteri Kenan koululle. Sodankylän kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 14.11.2014 lakkauttaa Sattasen kyläkoulun. Oppilaat jatkavat opiskelua Aleksanteri Kenan koululla. Täältä löydät aiheeseen liittyvät esitykset ja pöytäkirjat.

Suurin kyläkuvaa viime aikoina muuttanut asia oli 2001 valmistunut Kelukosken voimalaitos.  Tämän voimalaitoksen seurauksena kyläkuva muuttui merkittävästi, jokikylästä tuli allaskylä.

Sattanen ennen Kelukosken voimalaitosta

“Sattanen on vireästi elävä yhdyskunta, jonka tulevaisuus on kyläläisten omissa käsissä ja jonka kehitykseen lujasti uskomme.” Tämä periaate on toteutunut useilla vuosikymmenillä ja hyvää perinnettä on syytä jatkaa myös tulevaisuudessa.

Historiakuvia Sattasesta: