Lainaus Sattanen Ajan Virrassa kirjasta (Kirj. Veli-Pekka Raunio): “Haipakka voittoon Sattasen porokisoissa. Sattasen kylätoimikunta järjesti historiansa ensimmäiset porokisat Sattasessa pääsiäislauantaina. Porokilpailun voittajaksi ajoi palkisen Annu Autio Seppo Mikkolan omistamalla Haipakalla. Aika 1.27.7”

Näillä sanoilla paikallislehti Sompio uutisoi 5.4.1986 Sattasen ensimmäisistä porokisoista.

Mikkolan Sepon Sattasessa aloittama kilpaporojen valmentaminen ja kilpailuttaminen tarttui nopeasti muihinkin poromiehiin ja näin 2010-luvulla voidaan hyvin sanoa, että Sattasessa on pitkät perinteet porojen välisissä kisailuissa sivulajeineen. Porokisojen lajeiksi vakiintuivat hyvin nopeasti suopungin- ja nutukhan heitto. Alkuvaiheessa myös pilkkikilpailut olivat oma osansa porokilpailuja, mutta nykypäivänä pilkkijät ovat siirtyneet pitämään kisoja omina tapahtumina.

Hyvin tavallinen näky Puljunharjun voimalinjalla tai Pitkänkoskenvaaran tiellä on mies, kelekka ja hihnassa oleva härkä, jolle ruutia koparoihin haetaan Sadinojan varresta ja altaan jäältä.

Porokisalajeihin on mahdollisuus osallistua suopungin- ja nutukhan heiton osalta ilman että omistaisi poromerkkiä tai ainuttakaan poroa. Suopunginheitosta saat lisätietoa Suopunginheittäjät ry:n Facebook-sivuilta

Sattasessa on hyvät puitteet porojen valmentamiselle ja oheislajien harjoittelemiselle. Taitoja pääsee mittaamaan kilpatovereiden kanssa viimeistään pitkänäperjantaina kylän omissa kisoissa!
Video porokisoista.


Information about Sattanen Reindeer Race in english.

Traditional Sattanen reindeer race will be arranged at Easter every year. The race has been organized 31 times in Sattanen. Reindeer racing is a popular and highly competitive sport in parts of Norway, Finland and Russia, where reindeers pullings sleds or skiers over the snow. In Sattanen there also will be arranged other traditional Lapland sports like the  lasso-throwing competition. You can get more information about Sattanen and other reindeer races:

Here you can find facts about reindeers!